vineri, 19 iulie 2013

Tehnici de Masaj Suedez

Tehnici de masaj – Indicații generale

Există o mulţime de tehnici diferite ce pot fi utilizate în timpul unei sesiuni de masaj. Gama variază de la cele mai delicate atingeri la tehnici de masaj în profunzime. Cunoașterea acestora este cheia oricărui masaj de succes.
Aceasta este descrierea tehnicilor care apar cel mai frecvent în cadrul unei sesiuni de masaj. Stăpânind aceste mișcări vei fi și mai aproape de a deveni un profesionist. Nu uita, însă, că masajul nu implica doar tehnică.

Indicații pentru masajul corpului

Trebuie ca toate mișcările să varieze în viteză şi presiune, în funcţie de nevoile clientului. De exemplu, dacă vrei ca pacientul tău să se relaxeze, atunci vei efectua mișcări lente. Dacă, dimpotrivă, vrei să stimulezi clientul, va trebui să optezi pentru mișcări mai rapide.
Vorbind cât se poate de sincer, însă, mișcările lente și constante vor funcționa pentru majoritatea pacienților. Cu cât mai lent, cu atât mai bine.

Tehnici de Masaj – Indicații Generale

  • În general, mișcările trebuie efectuate în direcţia inimii urmărind circulaţia limfei (înspre ganglionii limfatici). Tehnicile mai ușoare (precum efleurajul sau mângâierea) pot fi executate fără a respecta aceste două reguli.
  • Ședința de masaj ar trebui percepută ca o serie lungă de mișcări ritmice. Trecerea de la o tehnică la alta ar trebui să se realizeze fără întreruperi pentru ajustări, lucru care se învață prin exercițiu.
  • Reglează presiunea în funcţie de nevoile clientului tău și să nu ai niciodată impresia că știi mai bine decât el ceea ce i se potrivește. Ține minte că principiul „no pain no gain” nu se aplică în masaj.
  • Nu fii agitat în timp ce aplici masajul, deoarece pacientul va sesiza cu siguranță acest lucru.

Tehnici de Masaj

În realizarea masajului vei avea utiliza acest set extins de tehnici de masaj suedez:

Efleurajul, (Netezirea)

Definiţie: Netezirea, sau Efleurajul, este o tehnică de masaj lentă, ritmică, efectuată în general cu palmele deschise. Mișcările sunt lungi, constante şi executate in linie dreapta, presupunând menţinerea contactului cu pacientul pentru cât mai mult timp posibil. Este una dintre cele mai utilizate tehnici de masaj. Variaţiile sale includ utilizarea antebrațului sau a articulațiilor degetelor și a unei viteze sau presiuni diferite.

Fricțiunea

Definiţie: Fricțiunea urmărește stimularea straturilor profunde de ţesut prin aplicarea unei presiuni moderate sau mai puternice. Degete, articulațiile degetelor sau cotul nu alunecă pe piele. Tehnica presupune folosirea pielii ca o mănuşă, aceasta fiind cea care alunecă peste țesutul de dedesubt.

Frământatul, (Petrisajul)

Definiţie: Petrisajul este un termen general ce desemnează diferitele mişcări efectuate cu presiune medie sau mai puternică asupra mușchilor profunzi. Tehnicile de petrisaj au în comun o mișcare ritmică, alternativă de înainte-înapoi. Petrisajul implica prinderea mușchiului izolarea lui prin ridicare, si stoarcerea acestuia prin comprimare. Cea mai frecventă tehnica de petrisaj este frământarea. Alte tehnici de petrisaj sunt: răsucirea, rularea pielii, (frământat in cuta), frământat circular şi liftingul.

Tapotament, (percuțiile)

Definiţie: Tapotament , sau percuţia, (alt termen folosit este baterea), este o tehnică de masaj care implică mișcări rapide și ritmice ale mâinilor. Se aplică lovituri alternative, ritmice cu încheietura relaxată a mâinii.

Stretching sau Mobilizarea

Definiţie: Stretchingul constă în mişcări de mobilizare activ – pasive, iar uneori pasiv – active, efectuate de către maseur în vederea îmbunătățirii mobilității articulațiilor. Unele mişcările includ tracţiunea, rotaţia, îndoirea, încordarea, etc.

Compresiile in Masaj (Presiunile)

Definiţie: Compresia este o mișcare de apăsare care utilizează diferite niveluri de presiune, de la foarte uşor la profund, şi este aplicată cu ajutorul cotului, palmelor, degetelor, articulațiilor degetelor, genunchilor, tălpilor, etc. pentru a exercita presiune imobilă asupra diferitelor părți ale corpului. Anumite forme de presiune, cum ar fi presopunctura, implica totuși o mișcare circulara de mica amplitudine.

Vibraţiile

Definiţie: Vibraţiile in masaj reprezintă o tehnică efectuată cu degetele sau palma la o frecvenţă foarte mare. Mișcarea de tremurare se realizează superficial, cu o presiune ușoară. Vibraţia se obține în mușchi antebrațului terapeutului, creând pacientului o senzație de tremurare, care acționează in profunzime.

Ce mai Trebuie să Știi pentru a Fi un Bun Maseur

Learn Anatomy Books
  • Citește cărți de anatomie. Cunoașterea tehnicilor este obligatorie, însa tehnicile singure nu te transformă automat într-un profesionist.
  • Un maseur trebuie să cunoască anatomia umană, să știe să evalueze starea unui pacient pe baza examinării vizuale, a palpării şi chestionării acestuia.
  • Istoricul medical al clientului reprezintă un aspect extrem de important, deoarece îi oferă terapeutului informaţii despre starea de sănătate a clientului, informaţii esenţiale pentru evaluarea pacientului şi pentru determinarea contraindicațiilor.
  • Orice maseur are nevoie de abilităţi de comunicare pentru a-și prezenta concluziile şi planul de tratament.
  • Acesta trebuie să ştie cum să gestioneze situațiile dificile care pot apărea.
  • Terapeutul trebuie să știe, de asemenea, să protejeze intimitatea clientului.
Există numeroase lucruri care nu pot fi învăţate din cărți, așa că va fi în continuare nevoie să urmezi cursurile unei şcoli de masaj, deoarece anumite tehnici pot fi învăţate numai într-o şcoală, sub supraveghere.

Aceste lucruri şi multe altele pot fi învăţate numai în contextul unui training desfășurat sub supravegherea personalului specializat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu